Markku Seppälä Sanasta miestä - sarvesta härkää

Onko Ukrainan sota globalisaation taitekohta?

Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet ovat paljon suurempi asia kuin tällä hetkellä näemme. Todennäköisesti ne ovat uuden ajan alku, jossa länsi tulee purkamaan taloudellisia riippuvuuksiaan ei ainoastaan Venäjästä vaan myös Kiinasta. Ainoastaan merkittävä demokratiakehitys näissä maissa voi muuttaa prosessia.
 

Talouspakotteet tulisi nähdä aikakauden päättymisenä, joka alkoi 90-luvun alussa kommunismin romahdettua. Tällä ajanjaksolla maailma on siirtynyt uuteen, ennen kokemattomaan asetelmaan, jossa läntisten demokratioiden taloudet ovat merkittävästi riippuvaisia kahdesta epädemokraattisesta suurvallasta, Kiinasta ja Venäjästä.
 

Lännessä on luultu, että vaikka Venäjä ja Kiina ovatkin epädemokraattisia ne eivät muodosta turvallisuusuhkaa. On ajateltu, että vastakkainasettelu lännen kanssa aiheuttaisi niille niin isot taloudelliset vahingot, että kynnys tällaiseen on liian korkea. Valitettavasti Venäjän toimet ovat osoittaneet, että olettamus on harhaa.
 

Se, ettei keskinäisriippuvuus toiminutkaan voiman käytön estävänä liimana, näyttää tulleen yllätyksenä lähes kaikille. Syy yllätykseen on virheellinen käsityksemme epädemokraattisista hallinnoista. Olemme ehkä luulleet, että harvainvalta, ainakin suurvaltojen, olisi 2000-luvulla jotenkin toisenlainen kuin aiemmin olleet diktatuurit. Venäjä on kuitenkin osoittanut, että siltä osin maailma on entisenlaisensa. Ehkä emme tiedosta riittävästi, että oligarkia jo järjestelmänä nostaa valtaan aivan toisen tyyppisiä henkilöitä kuin demokratia. Oligarkiassa uralla eteneminen muistuttaa etenemistä mafiajärjestelmässä, jossa valttia ovat mm. sellaiset ominaisuudet kuin häikäilemättömyys, väkivaltaisuus, empatiakyvyttömyys ja röyhkeys.
 

Venäjällä on selvästi havaittavissa, kuinka vastakkainasettelun taustalla on juuri harvainvalta ja ennustan, että vastakkainasettelun ajasta tulee pitkäaikainen ja kivulias. Dynamiikkaan vaikuttaa pääasiassa kaksi ilmiötä:

 

  • Ensiksi, Venäjää näyttää hallitsevan voiton euforiasta huumaantuneet henkilöt. Huuman synnyttää vallan anastus ja orastavan demokratian kääntäminen autoritääriseksi valtioksi - vieläpä isoksi veljeksi koetun lännen silmien alla. Uskon, että nämä henkilöt tulevat laajentamaan valtapiiriään kunnes raja tulee vastaa. Eli vastakkain asettelu lännen kanssa jatkuu.

  • Toiseksi, Venäjä on nyt jo toimillaan aiheuttanut talouteensa itseään ruokkivan epävarmuuden kierteen. Kierre syntyy siitä, että Ukrainan tapahtumat ja talouspakotteet ovat luoneet Venäjästä niin epävarman liiketoimintaympäristön, että se alkaa näkyä tavallisen venäläisen arjessa alentuneena elintasona. Alentunut elintaso tulee ennen pitkää johtamaan sisäisiin levottomuuksiin, etenkin kun venäläisten tuki johdolle on perustunut kohonneeseen elintasoon. Sisäisten ongelmien uhatessa Kreml tulee toimimaan kuten kautta aikojen yksinvaltiaat ovat toimineet - kansan huomio tullaan kohdistamaan ulkoiseen uhkaan. Ulkoinen uhka tarkoittaa jotain Ukrainan kaltaista, joka taas johtaa lännen talouspakotteiden kovenemiseen.

Venäjän tapahtumat osoittavat, kuinka ison maan harvainvalta voi johtaa tilanteisiin, jotka ovat vaaraksi myös ulkopuolisille. Valta saattaa sokaista johtajat suuruudenhulluuteen, tai yhteiskuntarauha ja valta pyritään säilyttämään luomalla ulkoinen uhka. Ukrainan tapahtumat ovat seurausta jommasta kummasta tai molemmista. Sen ajatuksen torjuminen, että Kiina ei olisi samalla tiellä on älyllistä epärehellisyyttä. Kiina kyllä panostaa talouskehitykseen ja pyrkii integroitumaan kansainvälisiin talousrakenteisiin, mutta maan kehitys demokraattiseksi oikeusvaltioksi on estetty tehokkaasti. Tarvitsee vain tutustua Maon aikaiseen historiaan jolloin huomaa, ettei kiinalainen harvainvalta tai yksinvaltias poikkea maailman muista vastaavista. Kuten Venäjällä on nähty, jossain kohtaa yksinvaltiaille tulee tarve laajentaa tai turvata valta-asemiaan ja silloin taloudellinen keskinäisriippuvuus on ”kevyttä tavaraa”.

 

Toivon hartaasti, että arviointini ovat vääriä, mutta jos ennusteeni toteutuu, edessämme on kivulias prosessi. Hyvällä tuurilla riippuvuuksien purku aiheuttaa sellaisia jännitteitä, että demokratiakehitys etenee kohtuullisilla uhrimäärillä. Paljon muitakin vaihtoehtoja on, mutta ne ovat niin ikäviä, etten halua niitä edes miettiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Markku Seppälä,

Kirjoituksesi kaksi ensimmäistä kappaletta herättävät globaalia pohdintaa. Kiitos!

Risto Koivula

" Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet ovat paljon suurempi asia kuin tällä hetkellä näemme. Todennäköisesti ne ovat uuden ajan alku, jossa länsi tulee purkamaan taloudellisia riippuvuuksiaan ei ainoastaan Venäjästä vaan myös Kiinasta. Ainoastaan merkittävä demokratiakehitys näissä maissa voi muuttaa prosessia.

Talouspakotteet tulisi nähdä aikakauden päättymisenä, joka alkoi 90-luvun alussa kommunismin romahdettua. Tällä ajanjaksolla maailma on siirtynyt uuteen, ennen kokemattomaan asetelmaan, jossa läntisten demokratioiden taloudet ovat merkittävästi riippuvaisia kahdesta epädemokraattisesta suurvallasta, Kiinasta ja Venäjästä. "

Lännen "talouspakotteet" sopivat paremmin kuin hyvin sekä Venäjälle että Kiinalle tässä tilanteessa, jossa ns. petrodollarin aika on ohi. Jos tulee pientä tilapäistä vyönkiristystä, sen aiheuttaminen menee kansalaisten silmissä lännen piikkiin.

http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Kaasu kulkee ja putket syntyy ilman dollaria, kuten ennenkin.

http://en.itar-tass.com/economy/749090

" Putin gave start on September 1 to the construction of the Power of Siberia gas pipeline intended to pump natural gas to the Russian Far East and China. “Now we have switched to the project’s practical implementation and I’m confident that this will be carried out in a businesslike manner and highly efficiently by both parties,” Putin said. "

Seppo Paasikallio

Miksi ihmeessä puhut demokratiakehityksen tarpeesta Kiinassa ja Venäjällä. USAn demokratia on jo hävinnyt muualta kuin propagandapuheista, maa on nykyään puhasverinen Oligarkia, jota hyvin pieni pankkiirieliitti hallitsee suvereenisti korporaatioiden kautta. EUssa demokratia saa lopullisen kuoliniskun transatlanttisen kauppasopimuksen TTIP tultua salaisten neuvottelujen jälkeen voimaan. Siitähän komissio on jo päättänyt, ettei kansa saa edes keskustella asiasta. Eurostoliitto syntyy järisyttävää vauhtia täsmälleen Neuvostoliitosta oaksuttujen hallintomallien perusteella.

Erona EUhun Kiinalla ja Venäjällä on se, että kumpikin on itsenäinen valtio. EU pulestaan on itsenäisyytensä luovuttanut vapaaehtoisesti Washingtonille, joka säätelee pitkälti EUn ulkopolitiikkaa, ja vaatii USAn hegemonian ehdotonta kunnioittamista kaikissa asioissa. EUn täytyy huomioida USAn tarpeet pitää koko maailma sotilaallisesti kurissa ja yhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, etteivät Kiina tai Venäjä tai edes EU pystyisi kasvamaan niin vahvaksi, että ne voisivat uhata USAn suvereenia sotilaallista ja henkistä mahtiasemaa.

Koko läntinen maailma on kovaa vauhtia siirtymässä korporaatijohtoiseen totalitaariseen diktatuurin ja tähän tulevaan järjestelmään verrattuna nykyinen Venäjä on huomattavasti vapaampi.

Eliitin harjoittaman voimakkaan mielipidemuokkauksen jälkeen länsi on valmis hyväksymään orjuuden vapauden vastakohtana. USAn toistakymmentä vuotta jatkunut sota terrorismia vastaan on oikeuttanut hallituksen rajoittamaan kaikkia kansalaisoikeuksia ja USA on jo militarisoitu poliisivaltio. Eliitin suunnittelema Ukrainan sota opetti samalla hyväksi todetulla termillä 'terrorismin vastaisella operaatiolla' Euroopan viemistä poliisivaltion ensiasteeksi. Elitin operaatio Ukrainassa sai jo kaikkien EUn jäsenvaltioiden siunauksen, joten se tarjoaa hyvät jatkomahdollisuudet koko Euroopan kehittämiselle eliitin toiveiden mukaiseksi.

Toimituksen poiminnat